2020.06.18. | Önkormányzati hírek

Avar és kerti hulladékok égetése

Tisztelt  Lakosság! A elfogadott törvénymódosítás alapján 2021. januártól országos szinten tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése, és az a lehetőség is megszűnik, hogy az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést – így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a kerti hulladék égetésének tilalma az egész országban 2021. január 1-jétől.
 

JELENLEG azonban még érvényben van Pannonhalma Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 15/2004 (VI.30.) számú önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, és a hulladékkezelési közszolgáltatások igénybevételéről, melynek a 3. § alapján a kerti hulladék az alábbi szabályok alapján égethető csak az ott megjelölt - már csak rövid időszakban, a fentiek alapján 2020. szeptember 1-től - 2020. december 31-ig.

Az égetés - 2020.december 31-ig még érvényes - szabályai avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatban az alábbiak.

A szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken az avar és kerti hulladék égetése szeptember 1-től május 31-ig az ünnepnapok kivételével, hetente két alkalommal, kedden és szombaton lehetséges, míg június, július és augusztus hónapokban az ünnepnapok kivételével hetente egy alkalommal szombaton lehetséges. Az égetést  8.00 és 17.00 óra között lehet végezni, kizárólag szélcsendes időben.

Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, a vagyoni és személyi biztonság veszélyeztetése nélkül lehet. Az égetést végző személy haladéktalanul köteles gondoskodni a tűzrakóhely teljes eloltásáról az égetés befejezését követően.

Az égetendő hulladék nem tartalmazhat ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait).

Tilos védett természetvédelmi területen, véderdő, fás vagy fenyves erdő területén tüzet gyújtani.

2021. január 1-jétől a kerti hulladék megsemmisítésére a komposztálást ajánlják a szakemberek.

Pannonhalma, 2020. június 18.

Kovács Szabolcs
jegyző

Avar és kerti hulladékok égetése
Oszd meg másokkal is!