Együtt a világban


A 2015-2016-os tanév végén Pedagógiai Szakszolgálatunk és az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola közös érzékenyítő napot szervezett. Az „Együtt a világban” elnevezésű programban a gyerekek testközelből tapasztalhatták meg, hogy milyen egy kicsit másnak lenni. Az itt tanuló gyerekek naponta többször elmennek a liftek előtt, láthatják a tantermekbe vezető különböző színű sávokat. Mivel általában kíváncsi természetűek, ezért biztosan többen felfigyeltek arra, hogy a falon nemcsak írott betűk, hanem különböző „ domború pontok” is találhatók. A kérdés az, hogy a gyerekek tudják-e, hogy mik ezek a jelek és miért vannak? 
Arra törekedtünk, hogy olyan programot állítsunk össze, amely választ ad a kérdésre. Egyrészt megmutatja, hogy vajon az iskolába járó gyerekek számára mit jelent az akadálymentesítés, mit jelent az esélyegyenlőség, mit jelent mások elfogadása, másrészt pedig lehetőséget ad arra, hogy ki is próbálhassák magukat különböző akadályoztatott helyzetekben. A program azzal kezdődött, ahol az általunk összeállított kisfilmeken keresztül mutattuk be, hogy milyen egy kicsit másnak lenni. Mindenki elmondhatta a saját véleményét, tapasztalatait. Megdöbbentő őszinteséggel és komolysággal találkozhattunk. Sokan megfogalmazták azt, hogy már átélhették azt, hogy milyen lehet egy olyan világban élni, ahol az ember folyton akadályokba ütközik még a leghétköznapibb dolgok elvégzése közben is. A ráhangolódás után kisebb csoportokat alkottunk. Egyik állomáson kipróbálhatták a gyerekek többek között a Braille írógépet. A nap végére a saját nevét mindenki le tudta írni a pontrendszerben. Aki igazán kitartó volt még névjegykártyát is készített magának. Nagy érdeklődés övezte az „átalakított pingpongasztalt” is, ahol bekötött szemmel és csörgő labdával próbálkozhattak a tanulók. Egy másik helyszínen megtapasztalhatták a gyerekek azt is, hogy mennyivel nehezebb szájjal, vagy lábbal irányítani az ecsetet, mint kézzel. 

A program végét is beszélgetéssel zártuk. Örömmel tapasztalhattuk meg, hogy ismét sikerült egy lépést tenni az elfogadás, befogadás felé vezető úton.

 

                                                                                                  Kozma Szabolcs
                                                                                             Tagintézmény-vezető
                                                                                         Győr-Moson-Sopron Megyei 
                                                                                          Pedagógiai Szakszolgálat
                                                                                      Pannonhalmi Tagintézménye