Logopédiai ellátás Pannonhalmán

 

A 2015/2106 - os tanévben is kulcsfontosságú szerepet töltött be a Pedagógiai Szakszolgálat munkájában a logopédiai ellátás.
A Játék-Vár Óvodában 40 gyermeket részesítettem logopédiai ellátásban, a Radnóti Miklós Általános Iskolában hét tanuló járt heti rendszerességgel logopédiai foglalkozásokra. A foglalkozások megtartása mellett fontosnak éreztem a szülőkkel való kapcsolattartást is. Március elején a Logopédia Európai Napja keretében nyílt órákon vártam a szülőket. 
Kozma Szabolcs gyakorlatvezető mentorommal már a tanév elején, szeptember hónapban is végeztünk szűréseket. Májustól a terápiás foglalkozások mellett folytatódott a kötelező logopédiai szűrés, ami azt jelenti, hogy minden 5. életévét betöltött gyermek komplex logopédiai szűrésen vett részt. Ők azok, akik a 2017-2018-as tanév kezdetére érik el a tankötelezettség kezdetét jelentő 6 éves életkort. Célunk a beszéd- és nyelvi képesség pontos és megbízható felmérése. Ezt az úgynevezett „SZÓL-E?” szűrőeljárással végezzük.
Június közepéig 23 gyermeket mértem fel Pannonhalmán. Az 5. életévüket júliusban, illetve augusztusban betöltő 5 gyermek logopédiai szűrését szeptember első hetében tervezzük. 
Tíz változatos, játékos feladattal tárjuk fel a gyermekek teljesítményeit, életkorukhoz mérten. Ez az eljárás nemcsak a beszéd - és nyelvi fejlettség szűrésére alkalmas, hanem megfigyelhető a gyermek olvasás - írásra való felkészültsége is.
Ez alapján szűrjük ki azokat a gyerekeket, akiknek a következő tanévtől ajánlott a logopédia ellátás, esetleg a fejlesztőpedagógiai megsegítés is. A logopédiai szűrés kötelező, de az ellátás nem. A szűrés eredményéről a szülők írásbeli véleményt is kapnak. A szeptember végi évnyitó szülői értekezleten minden szülő tájékoztatást kap a végleges csoportbeosztásokról is. 

 

                                                                                     Rásó Noémi 
                                                                                       logopédus