Tanévzáró gondolatok a Pedagógiai Szakszolgálatnál

 

Mottó: „ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott előttünk, hanem hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk.” (James Stephens)

Lassan kilenc éve 2007 augusztusában alakult meg Győrújbaráton az Általános Művelődési Központ egyik intézményegységeként Pedagógiai Szakszolgálatunk, hogy keretet adjon a különböző szakszolgálati feladatok megszervezéséhez. Célul tűztük ki, hogy a szülők és a pedagógusok nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézményeket komplex módon segítjük feladatainak ellátásában. Az elmúlt időszakban többször is bebizonyosodott, hogy minden vég valami újnak a kezdete. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, amelyet igyekeztünk folyamatosan kamatoztatni. 
A szakszolgálatban végzett munka speciális és egész más szerepet kíván a pedagógustól, mint előtte egy nevelési-oktatási intézményben. 
Elmondható, hogy nem telt eseménytelenül az elmúlt kilenc év és mindig sikerült egy kicsit előre lépni. A megalakulásunkkor Győrújbarát két intézményét láttuk el, míg az elmúlt tanévben a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményeként 18 település számára 26 intézményben láttunk el szakszolgálati feladatokat. Személyi állományunkkal a korai fejlesztést, a szakértői bizottsági tevékenységet, a nevelési tanácsadást, a logopédiai ellátást a gyógytestnevelést és a tehetséggondozást tudtuk biztosítani. Pannonhalmán teljes körű szolgáltatást tudtunk nyújtani a bölcsődén át az óvodától az általános iskoláig és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumig.
A 2015-2016-os tanévben a legfiatalabb gyermek, akit fejlesztésben részesítettünk, alig múlt 4 hónapos, a legidősebb ellátott tanulónk pedig már elmúlt 18 éves. Szakfeladatonkénti összesítésben 1037 gyermekkel és szüleikkel kerültünk kapcsolatba. Voltak olyanok, akik csak egy vizsgálat erejéig jártak nálunk, de a logopédiai, a (tehetség)fejlesztő és a gyógytestnevelés foglalkozásokon, valamint a korai fejlesztésen több mint 900 gyermeket láttunk el szakfeladatonként heti rendszerességgel. A pannonhalmi gyerekek közül a nevelési tanácsadás keretében 74 óvodás és 15 iskolás gyermeket láttunk el. A logopédiai foglalkozásokon 40 óvodás és 7 iskolás gyermek vett részt. A gyógytestnevelés foglalkozásokra az óvodából 51 gyermek az iskolából 23 gyermek járt. Iskolaérettségi vizsgálatra és komplex vizsgálatra összesen 38 gyermeket és szüleiket fogadtuk. Ez összesen 248 gyermeket jelent, akik Pannonhalma város területén érvényes lakcímmel rendelkeznek.  Nagyon örültünk annak, hogy a számunkra új működési körzetben is egyre többen fordultak hozzánk bizalommal, és kértek segítséget nevelési kérdésekben, a gyermekek fejlődésével kapcsolatban. Fontosnak tartottuk, hogy mindenkihez eljusson a pedagógiai szakszolgáltatás lehetősége. 
A szakszolgálati feladatok ellátása mellett az előző évekhez hasonlóan szerveztünk szakmai napot, műhelymunkát és több konferenciára is hívtak bennünket országhatáron belül és kívül egyaránt. Folyamatosan biztosítottunk gyakorlati helyszínt főiskolai hallgatók számára. A tehetséggondozás keretén belül szerveztük az Országos Szépíró Versenyt, amelyre ötödik alkalommal kaptunk felkérést. Az iskolai forduló megszervezése és a megyei döntő lebonyolítására után az országos döntőn is hivatalosak voltunk. 
A pedagógiai szakszolgálatok nem tartanak sem tanévzáró, sem tanévnyitó ünnepélyt, mint az óvodák, vagy az iskolák. Ennek egyik oka, hogy nehéz lenne olyan helyszínt találni, ahol mindenki elfér, másrészt nálunk június 15-e után is folytatódnak a vizsgálatok illetve a terápiák. 
Megtisztelőnek és munkánk elismerésének tartottuk, hogy az elmúlt tanévben több óvodából, iskolából meghívtak bennünket a tanévzáró ünnepélyekre. Pannonhalmán sem volt másképp. 
Köszönettel tartozunk Pannonhalma Város Önkormányzatának, azért a rengeteg segítségért, amellyel nap, mint nap támogattak bennünket. Bízunk abban, hogy a jövőben is, hasonlóan az előző évekhez, jó kapcsolatot tudunk ápolni az intézményekkel és természetesen a szülőkkel. Az elmúlt évek hagyományait követve október első hetében összevont tájékoztatót tervezünk a szülők számára, ahol személyesen is találkozhatnak a szakszolgálat munkatársaival. Reményeink szerint folytatódnak a Baba-mama klub foglalkozásai és szakmai napokat is tervezünk. Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal!


Elérhetőségeink: Tel: 06-20-40-55-888
                           e-mail: szakszolg.tagint.pannonh@gmail.com
                             

                                                                                                                       Kozma Szabolcs
                                                                                                                 tagintézmény-igazgató